Oral, nutritional and cognitive health profile of elderly

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/pssa.v13i4.1241

Keywords:

gerontology, elderly heatlh, cognition, nutritional status, oral health

Abstract

Population aging challenges society in broader understandings of the aging process. This study aimed to describe possible associations between parameters of nutritional, oral, psychological and cognitive status in the elderly. This is a cross-sectional and exploratory study that evaluated 15 elderly (M = 69 years; SD = ± 6.97) community residents and participants in a group of cognitive interventions. In the statistical analysis, we chose the Chi-Square test for categorical variables and Mann-Whitney or Kruskal-Wallis for discrete quantitative variables (p≤0.005). There was a positive correlation between calf circumference and global cognitive performance, and negative correlations between calf circumference and depressive symptoms; also, between the quality of life and number of missing teeth. It is concluded highlighting the relevance of studies like these that evaluate different parameters for a broader understanding of the health of the elderly.

Author Biographies

Isabelle Patriciá Freitas Soares Chariglione, Universidade de Brasília (UnB)

Doutora em Cognição e Neurociências pela Universidade de Brasília (UnB). Professora na Graduação em Psicologia e no Programa de Pós-graduação em Psicologia do Desenvolvimento e Escolar na UnB.

Henrique Salmazo da Silva, Universidade Católica de Brasília (UCB)

Doutor em Neurociências e Cognição pela Universidade Federal do ABC. Professor no Programa de Pós-Graduação em Gerontologia na Universidade Católica de Brasília.

Fabiani Leal Rodrigues Beal, Universidade Católica de Brasília (UCB)

Doutora em Ciências da Saúde pela Universidade de Brasília. Professora da Graduação em Nutrição e da Pós-Graduação em Gerontologia na Universidade Católica de Brasília.

Alexandre Franco Miranda, Universidade Católica de Brasília (UCB)

Doutor em Ciências da Saúde pela Universidade de Brasília. Professor da Graduação em Odontologia e da Pós-Graduação em Gerontologia na Universidade Católica de Brasília.

References

Almeida, O. P., & Almeida, S. A. (1999). Confiabilidade da versão brasileira da Escala de Depressão em Geriatria (GDS) versão reduzida. Arquivos de Neuro-Psiquiatria, 57(2B), 421-426.

Almeida, A. M., Loureiro, & C. A., Araújo, V. E. (2004). Um estudo transcultural de valores de saúde bucal utilizando o instrumento OHIP-14 na forma simplificada. Revista de Odontologia UFES, 6(1), 6-15.

Alvarenga, F. A. S., Henriques, C., Takatsui, F., Montandon, A. A. B., Telarolli, R., Jr., Monteiro, A. L. C. C., . . . Loffredo, L. C. M. (2011). Impacto da saúde bucal na qualidade de vida de pacientes maiores de 50 anos de duas instituições públicas do município de Araraquara-SP, Brasil. Revista de Odontologia UNESP, 40(3), 118-124.

Araújo, F., Carvalho, A., Morais, M., Brito, D., & Alencar, M. (2020). Nutritional profile and living habits of elderly project participants in third age universities. Research, Society and Development, 9(4), e65942856. http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i4.2856

Aridi, Y. S., Walker, J. L., & Wright, O. (2017). The Association between the Mediterranean Dietary Pattern and Cognitive Health: A Systematic Review. Nutrients, 9(7), 674. doi:https://dx.doi.org/10.3390/nu9070674

Batista, A. D. B. (2018). Avaliação da influência das condições de saúde bucal sobre o estado nutricional e qualidade de vida da população idosa. (Artigo de bacharelado, Centro Universitário São Lucas, Porto Velho, Rondônia, Brasil).

Batsis, J. A., & Villareal, D. T. (2018). Sarcopenic obesity in older adults: Aetiology, epidemiology and treatment strategies. Nature Reviews. Endocrinology, 14(9), 513-537. doi:https://dx.doi.org/10.1038/s41574-018-0062-9

Moreno, B. L. G., Santos, C. N. P., Melo, A. O., Andrade, M. T. N. F., Santos, N. P. A., & Vidal, A. K. L.(2020). The Elderly, Carriers of Dementia Syndromes and Dental Care. International Journal of Aging Research, 3(3), 66. doi:https://doi.org/10.28933/ijoar-2020-05-1005

Borges, G. M. (2017). Health transition in Brazil: regional variations and divergence/convergence in mortality. Cadernos de Saúde Pública, 33(8), e00080316. Epub August 21, 2017. doi:https://dx.doi.org/10.1590/0102-311x00080316

Brianezzi, L. F. F., Al-Ahj, L. P., Prestes, L. A., Andreatta, L. M., Vasconcelos, L. R. M., Sales-Peres, S. H. C., . . . Sales-Peres, A. (2014). Impacto da obesidade na saúde bucal: revisão de literatura. Revista da Faculdade de Odontologia – UPF, 18(2). doi:https://doi.org/10.5335/rfo.v18i2.3705

Brucki, S. M. D., Nitrini, R., Caramelli, P., Bertolucci, P. H. F., & Okamoto, I. H. (2003). Sugestões para o uso do Mini-Exame do Estado Mental no Brasil. Arquivos de Neuropsiquiatria, 61(3-B), 777-781.

Carvalho, V. A. (2009). Addenbrooke's Cognitive Examination – Revised (ACE-R): Adaptação transcultural, dados normativos de idosos cognitivamente saudáveis e de aplicabilidade como instrumento de avaliação cognitiva breve para pacientes com doença de Alzheimer provável leve. (Dissertação de Mestrado em Ciências, Faculdade de Medicina da USP, São Paulo, SP, Brasil).

Carvalho, V. A., & Caramelli, P. (2007). Brazilian adaptation of the Addenbrooke's Cognitive Examination-Revised (ACE-R). Dementia & Neuropsychologia, 1(2), 212-216. https://dx.doi.org/10.1590/s1980-57642008dn10200015

Chariglione, I. P. F. S., Silva, H. S., Silva, A. A., & Sacramento, A. M. (2018). Cognitive performance and physical fitness in the health of Brazilian elderly women. Revista Brasileira de Psicologia do Esporte, 8(2). doi:https://dx.doi.org/10.31501/rbpe.v8i2.9875

Cruz, M. A., Morais, T. M. N., & Trevisani, D. M. (2014). Avaliação clínica da cavidade bucal de pacientes internados em unidade de terapia intensiva de um hospital de emergência. Revista Brasileira de Terapia Intensiva, 26(4), 379-383. doi:https://dx.doi.org/10.5935/0103-507X.20140058

Daly, B., Thompsell, A., Sharpling, J., Rooney, Y. M., Hillman, L., Wanyonyi, K. L., . . . Gallagher, J. E. (2017). Evidence summary: The relationship between oral health and dementia. British dental journal, 223(11), 846-853. doi:https://doi.org/10.1038/sj.bdj.2017.992

Ellefsen, B., Holm-Pedersen, P., Morse, D. E., Schroll, M., Andersen, B. B., & Waldemar, G. (2008). Caries Prevalence in Older Persons with and without Dementia. Journal of the American Geriatrics Society, 56(1), 59-67. doi:https://doi.org/10.1111/j.1532-5415.2007.01495.x

Esteve-Clavero, A., Ayora-Folch, A., Maciá-Soler, L., & Molés-Julio, M. P. (2018). Fatores associados à qualidade de vida dos idosos. Acta Paulista de Enfermagem, 31(5), 542-549. doi:https://dx.doi.org/10.1590/1982-0194201800075

Ferreira, R. C., Vargas, A. M. D., Fernandes, N. C. N., Souza, J. G. S., Sá, M. A. B., Oliveira, L. F. B., & Martins, A. M. E. B. L. (2014). O idoso com comprometimento cognitivo apresenta pior condição de saúde bucal? Ciência & Saúde Coletiva, 19(8), 3417-3428. doi:https://dx.doi.org/10.1590/1413-81232014198.13712013

Ferreira-Nunes, P. M., Papini, S. J., & Corrente, J. E. (2018). Padrões alimentares e ingestão de nutrientes em idosos: análise com diferentes abordagens metodológicas. Ciência & Saúde Coletiva, 23(12), 4085-4094. doi:https://dx.doi.org/10.1590/1413-812320182312.28552016

Fleck, M. P. A., Chachamovich, E., & Trentini, C. M. (2003). Projeto WHOQOL-OLD: método e resultado de grupos focais no Brasil. Revista de Saúde Pública, 37(6), 793-799.

Gomes, R. F. T., Almeida, K. O., & Reis, M. S. (2019, outubro). Condição de saúde bucal em idosos hospitalizados com via alternativa de nutrição: estudo transversal. Anais do X Salão de Ensino e Extensão, Santa Cruz do Sul, RS, Brasil, 10.

Gonçalves, S. E. A. B., Ribeiro, A. A. F., H., Hirose E. Y., Santos, F. P. S., Ferreira, F. M., Koch, L. O. M., . . . Pereira, A. Z. (2019). Consenso Brasileiro de Nutrição em Transplante de Células-Tronco Hematopoiéticas: Idosos. Einstein (São Paulo), 17(2), eAE4340. doi:https://dx.doi.org/10.31744/einstein_journal/2019ae4340

Machado, M. C., Lopes, G. H., & Marchini, L. (2012). Oral health of Alzheimer's patients in São José dos Campos, Brazil. Geriatrics & gerontology international, 12(2), 265-270. doi:https://doi.org/10.1111/j.1447-0594.2011.00763.x

Ministério da Saúde. (2011). Orientações para a coleta e análise de dados antropométricos em serviços de saúde: Norma Técnica do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional – SISVAN. Brasília: Ministério da Saúde.

Ministério da Saúde. (2018). A saúde bucal no Sistema Único de Saúde. Brasília: Ministério da Saúde.

Miranda, A. F. (2017). Saúde bucal na UTI: Necessidade de capacitação profissional e implementação. Jundiaí: Paco Editorial.

Miranda, L. P., Silveira, M. F., Oliveira, T. L., Alves, S. F. F., Batista, A. U. D., & Bonan, P. R. (2012). Cognitive impairment, the Mini-Mental State Examination and socio-demographic and dental variables in the elderly in Brazil. Gerodontology, 29(2),34-40. doi:https://doi.org/10.1111/j.1741-2358.2011.00541.x

Morley, J. E. (2013). Cognition and nutrition. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 1. doi:https://doi.org/10.1097/mco.0000000000000005

Pagotto, V., Santos, K. F., Malaquias, S. G., Bachion, M. M., & Silveira, E. A. (2018). Circunferência da panturrilha: Validação clínica para avaliação de massa muscular em idosos. Revista Brasileira de Enfermagem, 71(2), 322-328. doi:https://dx.doi.org/10.1590/0034-7167-2017-0121

Pereira, D. S., Nogueira, J. A. D., & Silva, C. A. B. (2015). Quality of life and the health status of elderly persons: A population-based study in the central sertão of Ceará. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, 18(4), 893-908. doi:https://dx.doi.org/10.1590/1809-9823.2015.14123

Pereira, I. F. S., Spyrides, M. H. C., & Andrade, L. M. B. (2016). Estado nutricional de idosos no Brasil: Uma abordagem multinível. Cadernos de Saúde Pública, 32(5), e00178814. doi:https://dx.doi.org/10.1590/0102-311X00178814

Rodrigues, T. de Q., Castro, A. da S. de, Conceição, T. F. da, Leite, J. G. A. M., Ferreira, V. H. S., & Faustino, A. M. F. (2020). Impacto da Doença de Alzheimer na qualidade de vida de pessoas idosas: Revisão de literatura. Revista Eletrônica Acervo Saúde, 12(4), e2833. doi:https://doi.org/10.25248/reas.e2833.2020

Roque, F. P., Bomfim, F. M. S., & Chiari, B. M. (2010). Descrição da dinâmica de alimentação de idosas institucionalizadas. Revista da Sociedade Brasileira de Fonoaudiologia, 15(2), 256-263. doi:https://dx.doi.org/10.1590/S1516-80342010000200018

Santos, C. A., Ribeiro, A. Q., Rosa, C. O. B., & Ribeiro, R. C. L. (2015). Depressão, déficit cognitivo e fatores associados à desnutrição em idosos com câncer. Ciência & Saúde Coletiva, 20(3), 751-760. https://dx.doi.org/10.1590/1413-81232015203.06252014

Silva, J. L., Marques, A. P. O., Leal, M. C. C., Alencar, D. L., & Melo, E. M. A. (2015). Fatores associados à desnutrição em idosos institucionalizados. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, 18(2), 443-451. doi:https://dx.doi.org/10.1590/1809-9823.2015.14026

Silveira, E. A., Vieira, L. L., & Souza, J. D. (2018). Elevada prevalência de obesidade abdominal em idosos e associação com diabetes, hipertensão e doenças respiratórias. Ciência & Saúde Coletiva, 23(3), 903-912. doi:https://dx.doi.org/10.1590/1413-81232018233.01612016

Souza, J. D., Martins, M. V., Franco, F. S., Martinho, K. O., & Tinôco, A. L. (2016). Dietary patterns of the elderly: Characteristics and association with socioeconomic aspects. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, 19(6), 970-977. doi:https://dx.doi.org/10.1590/1981-22562016019.160035

Veras R. P., Gomes J. A. C., Macedo S. T. (2019). A coordenação de cuidados amplia a qualidade assistencial e reduz custos. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, 22(2), e1900073. doi:https://doi.org/10.1590/1981-22562019022.190073

Wachholz, P. A., Rodrigues, S. C., & Yamane, R. (2011). Estado nutricional e a qualidade de vida em homens idosos vivendo em instituição de longa permanência em Curitiba, PR. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, 14(4), 625-635. doi:https://dx.doi.org/10.1590/S1809-98232011000400003

Wu, B., Fillenbaum, G. G., Plassman, B. L., & Guo, L. (2016). Association Between Oral Health and Cognitive Status: A Systematic Review. Journal of the American Geriatrics Society, 64(4), 739-751. doi:https://doi.org/10.1111/jgs.14036

Yin, J., Lu, X., Qian, Z., Xu, W., & Zhou, X. (2019). New insights into the pathogenesis and treatment of sarcopenia in chronic heart failure. Theranostics, 9(14), 4019-4029. doi:https://doi.org/10.7150/thno.33000

Yesavage, J. A., Brink, T. L., Rose, T. L., Lum, O., Huang, V., Adey, M., & Leirer, V. O. (1983). Development and validation of a geriatric depression scale: A preliminary report. Journal of Psychiatric Research, 17, 37-49.

Zanesco, C., Bordin, D., Santos, C. B., & Fadel, C. B. (2018). Implicações da saúde bucal na esfera funcional de idosos brasileiros. Revista de Odontologia da UNESP, 47(5), 267-281. doi:https://dx.doi.org/10.1590/1807-2577.07518

Published

2022-04-26

How to Cite

Chariglione, I. P. F. S., Silva, H. S. da, Beal, F. L. R., & Miranda, A. F. (2022). Oral, nutritional and cognitive health profile of elderly . Revista Psicologia E Saúde, 13(4), 63–76. https://doi.org/10.20435/pssa.v13i4.1241

Issue

Section

Articles